Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ActionAid Hellas

 H ActionAid Hellas είναι μέλος της διεθνούς οργάνωσης ActionAid International και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1998 με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στο παγκόσμιο πρόβλημα της φτώχειας,τη δημιουργία αλληλεγγύης μεταξύ των Ελλήνων πολιτών και των κατοίκων των αναπτυσσόμενων χωρών,ενώ παράλληλα συμμετέχει ενεργά στις εκστρατείες της διεθνούς οργάνωσης για την καταπολέμηση της φτώχειας στον πλανήτη.
 Όραμα της ActionAid είναι ένας κόσμος απαλλαγμένος από τη φτώχεια όπου κάθε άνθρωπος θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια και να απολαμβάνει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
 Αποστολή της είναι η καταπολέμηση της φτώχειας,της αδικίας και των ανισοτήτων που την προκαλούν,συνεργαζόμενοι με τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους ανθρώπους του αναπτυσσόμενου κόσμου.

ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ

Η ΑctionAid δουλεύει τοπικά σε επίπεδο κοινοτήτων,υποστηρίζοντας τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους ανθρώπους να αναγνωρίσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους αναλαμβάνοντας μόνοι τους την ευθύνη της ανάπτυξής τους.
Σε διεθνές επίπεδο συμμετέχει σε παγκόσμια δίκτυα άσκησης πίεσης με στόχο να επηρεάσει τις αποφάσεις και τις πολιτικές της διεθνούς κοινότητας που διαιωνίζουν τις αιτίες της φτώχειας και επιδρούν άμεσα στη ζωή εκατομμυρίων φτωχών ανθρώπων στο αναπτυσσόμενο κόσμο.
Η στρατηγική της ActionAid για την καταπολέμηση της φτώχειας καθορίζει και τις προτεραιότητές της που επικεντρώνονται σε 6 θεματικές ενότητες δουλειάς:την εκπάιδευση,την πρόληψη και την καταπολέμηση του HIV/AIDS,την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στην κοινωνία,την επάρκεια τροφής και νερού,την ανταπόκριση σε έκτακτες ανάγκες με την παροχή βοήθειας και την ενίσχυση της ειρήνης.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανάλογα με τις αναγκες και τις ελλείψεις κάθε περιοχής η οργάνωση υποστηρίζει την κατάργηση των σχολικών διδάκτρων,την κατασκευή σχολείων,την δημιουργία αιθουσών διδασκαλίας,την παροχή εξοπλισμού,ενώ προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους γονείς για τη σπουδαιότητα της μόρφωσης και τους ενθαρρύνει να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.Επίσης με συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες αναλφάβητους.

HIV/AIDS

Βασικοί στόχοι της δράσης της ActionAid είναι η πρόληψη και η εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους ανθρώπους και τις κοινότητες που έχουν προσβληθεί από τον ιο του AIDS.
Συντηρεί τοπικές ομάδες υποστήριξης των φορέων και των ασθενών παρέχοντας φάρμακα,τεχνική βοήθεια.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

  • Παρέχει εκπαίδευση στα κοπρίτσια και στις γυναίκες
  • Οργανώνει προγράμματα εκμάθησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε γυναίκες για να ενισχύσουν το οικογενειακό εισόδημα.
  • Εφαρμόζει προγράμματα δανεισμού και αποταμίευσης για να ξεκινήσουν οι γυναίκες τις επαγγελματικές δραστηριότητες στις οποίες εκπαιδεύτηκαν.

ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΡΟΦΗΣ

Κάθε άνθρωπος έχει το θεμελιώδες δικαίωμα να ζει ελεύθερος από την πείνα και να έχει πρόσβαση σε ασφαλή και ποιοτική τροφή.Έτσι σε επίπεδο κοινοτήτων η οργάνωση εκπαιδεύει τους χωρικούς σε μεθόδους καλλιέργειας και αξιοποίησης των αποθεμάτων νερού,τους παρέχει εργαλεία και σπόρους,ενημερώνει τους αγρότες για τις κρατικές υπηρεσίες γεωργίας και υποστηρίζει την προσπάθεια των γυναικών να πουλάν τα προϊόντα που καλλιεργούν σε υπαίθριες τοπικές αγορές.Επιπλέον βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τα Υπουργεία Τροφίμων και Γεωργίας της κάθε χώρας για να εξασφαλίσει δικαιότερες συνθήκες εμπορίου και καλλιέργειας.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

Οι φυσικές καταστροφές επιδεινώνουν τη φτώχεια των ανθρώπων και των κοινοτήτων  επιβραδύνοντας κάθε προσπάθεια ανάπτυξης.Η ActionAid δραστηριοποιείται για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών αλλά και την κατάλληλη προετοιμασία ανθρώπων και κοινοτήτων για να προλαβαίνουν τις κρίσεις.Παράλληλα ασκεί πίεση στη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει πρακτικές που να απαντούν στις ανάγκες,τα δικαιώματα και τις προτεραιότητες των φτωχών πληγέντων.

ΕΙΡΗΝΗ

Σε μια σύρραξη δυστυχώς το 80% των ανθρωπίνων απωλειών είναι απλόι πολίτες.Ή ActionAid συνεργάζεται με τους ανθρώπους των κοινοτήτων για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που προωθούν την ειρήνη και τη συμφιλίωση,δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης και προωθούν το διάλογο ώστε να επέλθει διαρκής ειρήνη στις κοινότητες.Αυτά υλοποιούνται με προγράμματα αποκατάστασης των παραδοσιακών αρχών εξουσίας στις φυλές,με την ενδυνάμωση και την εκπάιδευση των νέων ανθρώπων και των γυναικών και με την καλλιέργεια επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων της κοινότητας ώστε να αναζητηθούν και να προταθούν λύσεις στα προβλήματα.

Μάθετε επιπλέον καθώς και τρόπους υποστήριξης προς την οργάνωση στο:
 http://www.actionaid.gr/?pname=Home&la=1